Average speed formula

Online Tutoring Is The Easiest, Most Cost-Effective Way For Students To Get The Help They Need Whenever They Need It.

SIGN UP FOR A FREE TRIAL




As the speed is distance covered by an object in unit time but in case of average speed, It is the ratio of total distance to the total time taken to complete that distance.

          Average speed = Total distance/total time

The standard unit for average unit is m/s.

If the distance travelled by an object in time t1, t2, t3, t4 and t5 are S1, S2, S3, S4 and S5 respectively, then its average speed will be.

Average speed = (S1 + S2 + S3 + S4 + S5)/(t1 + t2 + t3 + t4 + t5)
 

Example: Peter is practising for a running race. For 1st half hour he runs 0.50 miles and for the next half hour he runs for 0.4 miles. Calculate the average speed?

Solution: Given that,
          Total distance = 0.50 miles + 0.4 miles = 0.9 miles
          Total time = 30 min + 30 min = 60 min = 1 hr
Therefore, Average speed = total distance/total time
                                      = 0.9/1 = 0.9 miles per hr
 

Example: Jim travels the first 2 hours of his journey at 40 mph speed and the remaining 4 hours at 18 mph speed. What is the average speed of Jim's travel in mph?

Solution: Given that,
          Distance travelled in first 2 hr = 40 x 2 = 80 miles
          Distance travelled in remaining 4 hr = 18 x 4 = 72 miles
So that, total distance = 80 + 72 = 152 miles
          Average speed = total distance/total time
                                      = 152/6 = 25.33 miles per hr.



 

HAVE A QUESTION? Chat With Our Tutoring Experts Now